Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Μουσακάς
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις μαραίνετε στο γκριλ. Στη συνέχεια ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για τα κολοκύθια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο και τον κιμά και ανακατεύετε, μέχρι να ροδίσει καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά: τον ζωμό, την τομάτα κονκασέ, τον πελτέ και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο, το μπαχάρι, το κύμινο, τα κανελόξυλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μέλι. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει τουλάχιστον για 30 λεπτά, μέχρι να τραβήξει σχεδόν όλα του τα υγρά. Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, βγάζετε από μέσα τον γλυκάνισο και τα κανελόξυλα. Ανακατεύετε, μέχρι να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτετε 2-3 κουτ. της σούπας τριμμένη φρυγανιά, ανάλογα με το ζουμί που έχει το φαγητό. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το τριμμένο κεφαλοτύρι και τους κρόκους αυγών. Σε ένα βαθύ ταψί στρώνετε τις πατάτες, που έχετε ήδη τηγανίσει ελαφρά, χωρίς να αφήνετε κενά μεταξύ τους. Βάζετε μία στρώση κιμά, μία στρώση κολοκύθια, μετά άλλη μία στρώση κιμά, μία στρώση μελιτζάνες και τέλος την μπεσαμέλ.

Για την μπεσαμέλ

Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά, για να μη σβολιάσει. Σταδιακά προσθέτετε και το χλιαρό γάλα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και μόλις πάρει μία βράση, κατεβάζετε την μπεσαμέλ από τη φωτιά. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το τυρί και τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς. Απλώνετε την μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 ο C για περίπου 30  λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο, κόβετε και σερβίρετε.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
8
ΧΡΟΝΟΣ
120΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Βόειο Κρέας, Χοιρινό Κρέας
ΥΛΙΚΑ
  • Για τον μουσακά
  • 1,5 kg ανάμεικτος κιμάς
  • 1 kg φλάσκες μελιτζάνες, κομμένες σε φαρδιές ροδέλες (Αφού τις κόψετε, τις βάζετε σε μία λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, για να ξεπικρίσουν και να μη μαυρίσουν)
  • 1 kg μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε φαρδιές ροδέλες
  • 1 kg πατάτες, κομμένες σε φαρδιές ροδέλες και ελαφρώς τηγανισμένες
  • λίγο ελαιόλαδο (για να τηγανίσετε τις πατάτες)
  • 300 g ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (χωρίς τη φύτρα)
  • 130 ml ελαιόλαδο για τον κιμά
  • 2 κονσέρβες τοματάκια κονκασέ
  • 140 g πελτές τομάτας
  • 350 ml ζωμός λαχανικών
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 80 g τριμμένο κεφαλοτύρι –
  • 2-3 κουτ. της σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 κανελόξυλα
  • 15 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. του γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 2 τεμάχια αστεροειδούς γλυκάνισου
  • 1/2 κουτ. του γλυκού μέλι
  • χυμός ενός λεμονιού
  • Για την μπεσαμέλ
  • 1,2 l χλιαρό, φρέσκο γάλα
  • 100 g κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 150 g αλεύρι
  • 200 g βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ